Noua cercetare descrie un regim de tratament care ajută la retrezirea anumitor tipuri de celule nervoase care pot regenera extensiile, numite axoni, în zona avariată a coloanei. Şoarecii cu leziuni la a doua vertebră cervicală (C2) şi-au recuperat funcţia diafragmei şi parţial funcţia membrului superior de pe partea afectată a vertebrei, scrie Science Daily.
„Pentru prima dată, am putut restaura permanent atât respiratul, cât şi o parte din funcţia membrului la o formă severă şi cronică de paralizie ca urmare a unei leziuni a coloanei. Recuperarea completă, în special a respiratului, a avut loc rapid după aproape o întreagă viaţă de paralizie la modelele de rozătoare”, a precizat Jerry Silver, profesor de neuroştiinţe la Case Western Reserve University School of Medicine. „În mod surprinzător, tehnica a fost mai eficientă în fazele cronice decât în fazele acute ale afecţiunii”, a adăugat cercetătorul.
Cu cât animalul a fost mai mult timp paralizat, cu atât efectele de restaurare au fost mai accentuate. „Datele noastre ilustrează uşurinţa relativă cu care sistemul locomotor îşi poate recăpăta funcţionalitatea după câteva luni sau ani de la leziune. Tratamentul nostru este relevant pentru mai multe tipuri de traume cronice şi sperăm că putem restaura funcţia locomotorie şi la oameni”, a conchis Silver.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
După 5 ani de paralizie, un bărbat merge din nou folosind puterea propriei minţi – VIDEO
Un implant revoluţionar a ajutat mai multe persoane paralizate să meargă din nou
Reuşită medicală de excepţie: un bărbat paralizat îşi mişcă o mână cu puterea minţii